Expanded metal

Fördjupad information om sträckmetall

Vilka metaller lämpar sig för sträckmetall?

Vilka material kan man då göra sträckmetall av? Du kan tillverka sträckmetall av många olika metaller. Du kan sträcka plåt, koppar, titan, aluminium, rostfritt stål och nickel men även olika kompositprodukter förekommer att man sträcker för användning eller tillverkning av en rad olika produkter där de olika materialen förekommer.  Man sträcker i huvudsak obehandlade metaller som ligger på rulle eller från plåtark. Sträckmetall kan, styra, rena och bromsa luft. Du kan också använda det till att armera isolera och skydda byggnader. För det estetiska kan materialet lackas och elpoleras.Men vissa metallerkan även trumlas för att få bort skarpa kanter och grader från materialet och samtidigt få en hygienisk och estetisk yta. Trumlat material används som exempel inom dentalkirurgi, tillverkning av högtalargaller, smådelstvättar och inom elektrokemisk industri.

Sträckning av plast

Likväl som du kan sträcka metall kan du också sträcka plast. Inom området sträckt plast kan du fundera över vad och vilka användningsområden det finns för sträckt plast.

Bygg & Design fortsättning

Sträckmetall används idag i flera olika områden, där det också går trender i materialet en ny trend är inom arkitekturen, där man använder sträckmetall till design och flera olika byggnader har idag fasadbeklädnad i just sträckmetall. Det finns många fördelar med att använda materialet inom byggnads, den största aspekten är kanske brandrisken! Sträckmetall brinner inte vilket gör det till mycket bra brandklassat byggnadsmaterial, det är enkelt metall brinner inte! Vilket gör materialet attraktivt ur brandsäkerhetssynpunkt. Till skillnad till de många olika kompositmaterial som idag används inom byggnadsindustrin. Det finns mängder med olika kompositmaterial som är brandfarliga som tex plåt och frigolit som väggmaterial. Eliminera brandrisker genom att byta ut en del byggnadsmaterial till sträckmetall som är helt solitt metall och materialet är inte lättantändligt.

Det är främst material som har stora maskor som används till att designa byggnader. När man använder sträckmetall till byggnation eller för beklädnad är det också spännande att arbeta med att sätta ljus på materialet för att uppnå en snygg och modern vägg som kombinationen av sträckmetall och ljus ger. Kanske att sträckmetall kommer att användas för byggnation och fasadbeklädnad många år framöver.  Även om materialet används för fasader och att beklä väggar så finns flera användningsområden inom arkitekturen och flera arkitekter har börjat med att rita och designa inomhusmiljöer med sträckmetall i flera olika varianter och olika maskstorlekar.

Färgvalen på materialet är oändliga och det i kombination med vilka mönster som maskorna utgör är det bara fantasin som sätter stopp för hur du kan använda sträckmetall vid byggnation.

Om vi fortsätter att tala om vad sträckmetall kan göra vid byggnation och arkitektur är för att bygga balkonger och balkongräcken, tänk dig en snygg balkong där man frångår den traditionella stelheten och ger balkongen en snyggare design! sätt ljus på balkongen och succén av att designa ett balkongräcke i sträckmetall är ett faktum. Då färgvalen och maskstorleken på materialet är i stort sätt obegränsat så sätter det inga hinder för din design av själva balkongen. Materialvalen är lika många som du kan beställa maskor eller mönster beroende på vilka begrepp som du använder i ditt dagliga arbete. Snygga balkongräcken i sträckmetall ger liv och en mjukare framtoning det är också nytänkande att applicera nya format på dina balkongräcken.

Vid användning av sträckmetall i designprodukter finns det många olika ställen materialet kommer väl till pass. Det går alldeles utmärkt att forma materialet vilket gör att användningsområdena inom design och industridesign ökar avsevärt Du kommer här att få en inblick och förslag på användningsområden för sträckmetall inom både industridesign och arkitektur.
Genom vår unika kompetens som vi har samlat på oss sedan starten av företaget 1972 kan vi också vägleda dig som designer och ge förslag på vilka material som kan användas i din tänkta produkt.

Skydd mot inbrott

Dom alla flesta inbrott som sker idag sker genom att man krossar ett fönster och tar sig igenom för att komma åt vad man vill stjäla. Att hitta lösningar för skydd mot inbrott utan att man tullar på funktion eller design kan vara svårare. Med sträckmetall som bas kan du designa och ta fram många olika förslag på lösningar vad gäller fönstergaller som skydd mot inbrott. Använder du material till inbrottsskydd är detta ett bra val. Eftersom sträckmetall är i ett stycke hjälper det till att försinka inbrottstjuven då vid inbrott måste klippa maska för maska, och tid är inte något som en inbrottstjuv inte har och effekten av detta är också att sträckmetall hjälper till att eliminera inbrottsförsök då tiden till att forcera ökar kraftigt.Du kan välja maska efter vilket ljusinsläpp du vill ha. Det finns många fördelar med att använda sträckmetall vid tillverkning av inbrottsskydd främst möjligheten till design, men också att materialet är fast i ett stycke utan svetsar som inbrottstjuvar inte har tid att klippa eller att skära upp eller liknande gör materialet till ett bra alternativ att använda för tillverkning av inbrottsskydd.

Gnistgaller kan göras väldigt vackra vid rätt materialval

Ett gnistgaller är ett måste vid den öppna spisen eller vid en eldstad som skydd mot gnistor. Ett gnistgaller eller gnistskydd måste vara smart utformat för att släppa fram strålningsvärmen och det härliga ljuset som en öppen brasa ger, Med dessa krav är sträckmetall ett ypperligt material att använda. Mångsidigheten gör att du kan plocka fram många olika modeller och samtidigt ta hänsyn till mysfaktorerna som en öppen brasa erbjuder.  Om du designar med sträckmetall som bas får du fram många av de viktiga faktorer som ett gnistgaller ska ha. Släpp loss din kreativa förmåga och låt ingenting hindra dig när du designar! sträckmetall kommer hjälpa dig en bra bit på väg i utformningen av ett nytt gnistgaller.

Vilka möjligheter till Dekoration?

Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du kan använda sträckmetall till dekoration, lägg där till de olika materialen som går att tillverka sträckmetall av. Valen är många och möjligheterna är desto fler. Dekoration är ett brett begrepp men att lyfta fram sträckmetall som en naturlig bas i ditt skapande kan ge dig oanade försprång till att dekorera snyggt och framgångsrikt, oavsett om dekorationen består av ett skyltfönster i en butik eller att dekorera en kassadisk så kan nya uppslag fås med nytänkande och nya material som kanske sträckmetall är för just dig. Lägger du där till de olika val av metall, likaså mönstren eller maskstorlekar och succén kan vara ett faktum. Dekorera

Högtalargaller

Snygga högtalare ska också ha snygga högtalargaller och vad passar då inte bättre än sträckmetall Du kan få materialet elpolerat eller tumlat vilket ger en snygg estetisk effekt vid tillverkning av högtalargaller. Oavsett storlek av högtalare kan det bli estetiskt bra med expandermetall eller sträckmetall. Fundera över design och låt dig inte begränsas för hur du kan designa ett högtalargaller eller skydd.  Sträckmetall går alldeles utmärkt att formpressa utan att behöva bearbeta materialet innan. Det går bra att tillverka sträckmetall av solid koppar och dina högtalargaller skulle inte undgå från att dra blickarna till sig med detta val av material. Snyggare produkter kan du få fram genom att använda tumlad eller elpolerad sträckmetall som val till tillverkning av högtalargaller eller mikrofonstrumpor. Det som används mest idag till mikrofonstrumpor är sträckmetall i många olika färgkombinationer och annan behandling av materialet.

Snygga skulpturer

Oavsett för vilken typ av skulpturer du tillverkar så är val av rätt material en avgörande faktor för vilket slutresultat du får, nu påstår inte vi att sträckmetall kommer som en messias, men sträckmetall är väl värt att utvärdera om det skulle hjälpa dig att göra din skulptur både snygg att titta på, men också utformad på ett sätt som gör den till en fröjd för ögat. Att tillverka skulpturer är fantasi och sträckmetall kan hjälpa dig en bit på vägen att nå dina mål och att få ett bra slutresultat. Med ett sinne för fantasi och detta i kombination av ett bra materialval i from av sträckmetall och dina skulpturer har nått nya utseenden.

Innertak

Det går att tillverka snygga och praktiska innertak och annan takbeklädnad av sträckmetall, valmöjligheterna är stora beroende på färgval och vilken maska du väljer att ha på ditt innertak. Det ger också en stor fördel då det går alldeles utmärkt att släppa igenom sprinkling, ventilation och ljud. Vi har tillverkat sträckmetall till många olika innertak och kan vägleda och ge tips och idéer på vilket som skulle kunna bli både snyggt och ge de praktiska råden kring ljus och ljud på ditt innertak. Ett innertak gjort av sträckmetall kan både bli snyggt, men framförallt ge väldigt robusta innertak av sträckmetall, det ger också ett helt anat liv med sin maskor åt annars ett tråkigt innertak. Använd materialet som takbeklädnad och du kommer få ett snyggt och robust men annorlunda innertak som drar blickarna till sig. Ett innertak i sträckmetall är starkt och robust och klarar tuff hantering och blir också skyddat mot slag och fula märken.

Flaskställ

Ska du ha en idé till ett snyggt flaskställ som ska stå i köket? Låt fantasin flöda och forma med sträckmetall. Möjligheten till många maskstorlekar och olika metaller ger dig i princip obegränsade möjligheter att forma ett snyggt flaskställ. Låt heller inte färgerna avgöra, du kan i princip på vilken färg du vill på materialet. Lägg därtill att det går bra att valsa sträckmetallen helt plan gör att du får fler olika uppslag på hur du kan få din slutgiltiga produkt att se ut.

Skoställ

Ett skoställ behöver inte alls vara stelt och tråkigt, är du designer och vill ha uppslag på materialval för ditt skoställ eller din skohylla kan du med stor fantasi använda sträckmetall som ett basmaterial till din design, begränsa inte möjligheterna inte heller storleken på din produkt. Med sträckmetall som grund kan du forma hur du vill. Planera också för ljussättning med några snygga Ledljus som är inbyggda och detta med ljus och sträckmetall är en bra kombination och framhäver din design på ett spännande och bra sätt!

Klädkorgar och andra smarta lösningar till förvaring

compactliving eller boende på mindre yta kräver hållbara och bra material att tillverka produkter i Desto mindre ytor vi får att bo på, desto större krav på förvaring och smarta lösningar på tex. klädkorgar. Sträckmetall passar alldeles utmärkt att låta tillverka produkter för compactliving och det är vad det handlar om att alla nya bostäder som byggs i idag är beroende av mindre och smarta förvaringslösningar där design och kvalité ska gå hand i hand.

Butiksinredning, innertak och metalltak i butiker och varuhus

Snabbt, Snyggt och säljande! För att öka försäljningen i din butik eller butikskedja kräver det bra och smarta lösningar för att locka kunder att köpa mer under sin vistelse i butiken. Trendiga undertak i sträckmetall ger känsla och en otrolig skön mysfaktor, ett undertak eller metalltak i sträckmetall ger rymd i butiken men även den så viktiga mysfaktorn och möjligheterna till ljus och ljud i en härlig kombination. För att avskärma och skapa säljande butiksmiljöer är det senaste modet att använda sträckmetall som ett material. Undertak i sträckmetall ger många möjligheter med alla maskor eller maskstorlekar att välja på. Materialet ger också en känsla av att vara robust och det bästa av allt är att butiksinredningen blir 100% återvinningsbart med tanke på att materialet är tillverkat i solitt återvinningsbart material. Metalltak och formationer för takbeklädnad i sträckmetall formar bara inte utseende utan det uppstår också en underbar akustik med ett metalltak. Taket som är tillverkat i metall som sedan sträckts ut får osynliga skarvar och är möjligt att montera i kasetter och i tak samt på väggar, både inne i butiker och caféer eller på andra offentliga platser som vill ha en ny fräsch design och ett rent modernt utseende. Det går mode i butiksinredningar, och just undertak och metalltak är på uppåtgående, dessa material ska ge nytt liv för att åter bli moderna, snygga och säljande butiker.  Det finns andra fördelar att tillverka butiksinredning av sträckmetall, Det hindrar inte ventilation och det är möjligt att få ett bra och behagligt ljus, men också ur brandsäkerhetsrisk då det materialet är tillverkat solitt stål, det går tex. alldeles utmärkt att sprinkla genom taket genom att befintliga sprinkler inte behöver flyttas på för det nya undertaket. Vidare lämpar det sig också för att hänga upp skyltar och genomföra annan butiksexponering i metalltaket. Just att det lämpar sig bra för exponering får du flera fördelar än bara att det ska vara vackert att titta på. I butiker med höga ljudnivåer hjälper undertaket i metall att sänka detta till en behaglig nivå. Du sänker ljudet genom att välja maskor utefter behovet du behöver för att komma till den ljudnivå som du önskar.

Filtertillverkning och Ventilation samt silar

Vid filtertillverkning och produktion av silar kan man använda sträckmetall för tillverkning av själva filterhuset som du kan filtrera både vätskor och annat material igenom.
Att använda sträckmetall vid produktion av silar och filtertillverkning har många fördelar, en stor fördel är att det blir väldigt starkt, dvs inte så böjligt eller slappt om du då jämför med att använda vävd metallduk. Men också för att det går bra att sträcka material till väldigt fina maskor som kan passa till en del filter beroende på vilket genomsläpp du måste ha. Sträckmetall går alldeles utmärkt att använda för tillverkning av vattenfilter, oljefilter, gasfilter, dieselfilter, silar och inte minst som insatser som stöldskydd i tex, dieseltankar. Sträckmetall används redan idag till en rad olika filterhållare, silar och filterhus och materialet går alldeles utmärkt att stansa, pressa och forma för din tillverkning av filtertyper.  Det förekommer också användning av materialet i ventilationsfilter som finns i många olika varianter, inte bara för luftrening utan också för användning av fläktar vid storkök och andra utsug vid t.ex. gatukök och restauranger. En annan produkt som ligger nära filter är ventilationsgaller och sträckmetall används för tillverkning av ventilationsgaller i stor utsträckning idag. Snygga och praktiska ventilationsgaller tillverkas av planvalsad sträckmetall. Det är dessa som håller själva innerfiltret på plats och materialet som används är främst rostfritt stål.

Tillverkning av fläktskydd

Fläktskydd finns i en stor mängd och många varianter och en del fläktskydd är synliga medans det finns fläktar som inte syns. Vid tillverkning av fläktskydd kan du använda en rad olika material, men sträckmetall vid tillverkningen gör att du får ett snyggt och hållbart fläktskydd. En stor fördel du kan dra nytta av vid tillverkning är att med sträckmetall får du inget spill vid själva sträckningen av metallen. Vilket i sin tur ger en ekonomisk fördel då du inte får något materialspill.

Skyddsräcken

Skyddsräcken finns att se överallt i olika format och utformningar. Rugga på gränserna och gör snygga skyddsräcken med hjälp av sträckmetall. Skyddsräcken appliceras både på balkonger och utsiktsplatser på balkonger och för skydd inom industrin. Att tillverka vackra skyddsräcken behöver inte alls vara krångligt, sträckmetall hjälper dig fram med att få fram hållbara skyddsräcken av hög kvalité.

Luftfuktare

Luftfuktare är synliga och står ofta i olika kontorslandskap. Att tillverka praktiska luftfuktare som också innehåller delar av sträckmetall gör din tillverkningsprocess smidig, men också att du får en luftfuktare som många kunder tycker är snygg och som många vill köpa. Du kan använda sträckmetall till din luftfuktare som både skydd för utblås, men också göra den designmässigt snygg. Mångsidigheten med sträckmetallen ger dig oanade möjligheter i din framställan av luftfuktare och andra produkter som du ska tillverka och sälja.

Torkställ

Ska du tillverka torkställ är inte bara kvalité som är viktigt, utan också utseende och form. Desto snyggare torkställ du tillverkar desto mer betalt kan du få när du säljer din produkt. Genom att använda sträckmetall som tillverkningsmaterial breddas dina möjligheter till en proper och snygg design på dina torkställ. Kvalitén på produkten ökar genom att du får material i ett fast stycke. Sträckmetall är är sträckta plåtar utan materialspill så valet är ditt!  Använd sträckmetall för att det är snyggt och ekonomiskt och passar väldigt bra till möbeldesign lika bra som det passar till övriga produkters olika användningsområden.

Kontorsprodukter

Kontorsprodukter såsom pennställ, brevkorgar och kontorshyllor kan få stora fördelar rent designmässigt. Kontorsprodukter och kontorsmöbler som innehåller sträckmetall får både kvalité och designmässiga fördelar. Sträckmetall är vackert och gör att det blir väldigt snyggt att tillverka kontorsprodukter av. Förvaringskorgar i sträckmetall är vanliga och rätt utformade kan dessa bli åtråvärda på kontoret.

Modern djurhållning inom lantbruket kräver bra lösningar

Djurstallar, hästboxar och stängsel samt andra djurkättar kräver robusta lösningar för avskiljning eller där man föser kor, grisar, får eller andra förekommande djur inom lantbruket. Sträckmetall är ett mycket bra materialval för tillverkningen av djurstallar. På hästgårdar kan du avskilja spiltorna med sträckmetall och få det att se riktigt bra ut. Tillverka mobila stängsel och ladugårdsavskiljare kan valet av material vara avgörande för hur väl din produkt blir mottagen på marknaden inom lantbruksprodukter. Inom lantbruket talas det också väldigt mycket om skydd och stängsel av många olika slag och där är självklart en plats för sträckmetall att bli ett naturligt material av att sätta in i tillverkningen av lantbruksprodukter.

Sträckmetall för att avleda elektricitet vid överkänslighet eller elallergi

Sträckmetallen med små maskor avleder elektricitet och passar alldeles utmärkt att bygga in i t.ex. sovrum där elallergiska ska vistas eller sova. Maskorna i Sträckmetallen avleder inte bara magnetiska fält utan även radiovågar från t.ex. mobiltelefoner eller andra typer av radiovågor som åker runt i luften. Lider du av elallergi kan du med fördel inhägna delar av din bostad med just sträckmetall genom detta uppnår du total avskildhet från magnetfält såsom radiovågor och annan elektronisk utrustning.  Materialet behöver inte vara synligt för att det ska fungera, det går lika bra att bygga in det i väggen så det förblir 100 procent osynligt utan att det kommer påverka dess funktion. Sträckmetall används också i olika applikationer och produkter där vissa delar av tex en maskin ska avleda magnetism utan att behöva bygga dyra avancerade lösningar. Genom att använda sträckmetall till att avleda vid överkänslighet mot elektricitet och andra magnetiska radiovågar kan du med stor fördel undersöka hur det skulle påverka dig i hemmet eller om materialet skulle hjälpa dig med att avhjälpa problemet med radiovågor eller elektricitet. Funktionen i materialet blir som en form av isolering och stänger ute dessa elektriska fält och radiovågor.

Bra materialval vid tillverkning av släpvagnar, skogsvagnar, och andra släpfordon

Vid tillverkningen av släpfordon, till både personbilar och för tyngre yrkestrafik kan det behövas sträckmetall som material. Det kan vara bra för att tillverka lämmar, skyddsanordningar, uppkörningsramper, gallergrindar till släpvagnar, lastbilslämmar, och andra lastbärare inom fordonstillverkning. Att just sträckmetall är bra är just förträffligheten av användningsområden och att du får det bästa av två världar. Du får både funktionalitet och utseende i form av design av dina produkter.  Idag används materialet flitigt inom en rad olika tillverkningsområden på fordonsindustrin.

Sträckmetall vid elektrokemisk industri

Inom elektrokemisk industri använder man materialet sträckmetall till Blyackumulatorer men även vattenrening , vattenreningsprocesser och offeranoder som fästs på metallytor för att skydda mot korrasion. Inom begreppet elektrokemi används materialet för ett samspel mellan elektricitet och kemiska processer. Sträckmetall är lämpad för elektrokemiska där elektricitet ska ledas igenom olika kemiska processer. Genom elektrokemi grundlades förståelsen för hur man kunde vidare utveckla ackumulatorer och batterier samt bränsleceller där sträckmetall pga. av sin förträffliga förmåga att kunna leda elektricitet. Elektrokemiska processer utgör idag en stor del av där materialet sträckmetall spelar en stor roll i branschen.

Skärmväggar, akustikreglering  och ljudabsorbenter

En snygg produkt kan vara att tillverka skärmväggar eller ljudabsorbenter och andra produkter för ljudreduktion och bullerdämpning i sträckmetall, låt inte materialet begränsa dig! Materialet passar alldeles utmärkt för en rad produkter eller designer inom området, där du kan göra viss akustikreglering, sträckmetall är så unikt så du i förhand kan bestämma med hjälp av maskorna i materialet där man väljer en viss hålbild och hålplacering för att reducera vissa typer av ljud utan att du behöver ytterligare ljudabsorbenter eller fyllnadsmaterial för att få det att fungera utan problem. Vi har bred erfarenhet av användning av sträckmetall och hjälper dig att svara på frågor kring ljud och akustik frågor och hur du på bästa möjliga sätt kan använda sträckmetall för ändamålet.  Släpp loss din fantasi och rita snygga skärmväggar och ljudabsorbenter med Sträckmetall som en huvudingrediens i ditt skapande av din nya produkt. Färgsätt och fundera också på om du kan applicera ljus på din produkt för att skapa liv och framtona delar som de vackra maskorna i metallen ger dig. Sträckmetall är överlägset i förhållande till perforerad plåt eftersom sträckmetallen uppnår en betydligt större öppen area i förhållande till produktens pris. Väl värt att notera är de olika persienneffekterna som du får av materialet, vill du mota soljus, släppa in ljus eller helt avskärma från vissa typer av ljus så ger materialet den persienneffekt som du vill uppnå. Likaså kan persienneffekten användas till att rikta luft eller vätskor. Persiennaffekten i sträckmetall används också mycket till insynsskydd där olika maskor och placeringar ger dig den effekt som du vill uppnå.

Trappor och Plattformar

Trappor, plattformar och trappsteg finns i många olika format och storlekar oavsett om det är en trappa för inomhusbruk eller en stor plattform för utomhusbruk är sträckmetall ett bra val av material för tillverkningen. Bygger du spiraltrappor, plattformar eller etagetrappor väljer du ett material som både är starkt och som fungerar i alla väder. Styrkan uppnår materialet genom att metallen vrids när det formas till maskor, vilket ger en unik styrka i materialet när det sträcks. När du bygger trappor och plattformar är självklart designen en del av tillverkningen men också att väga in praktiska saker, Sträckmetall ger dig både en unik styrka och design. När man tillverkar plattformar och trappor är halkskydd på trappstegen en viktig faktor och halkskyddet är inbyggt i materialet redan från början. Sist men inte minst sträckmetall är också estetiskt vackert att titta på det i kombination gör att du har designat en trappa eller byggt en plattform som kommer bli populär för dina kunder.

Designa en bänk eller parkbänkar för offentliga miljöer

Har du fått i uppdrag att designa en ny parkbänk eller bänkar för offentliga miljöer. En bänk skall både vara vacker och hålla en hög kvalité. Med sträckmetall som materialval ger dig ytterligare dimensioner på ditt skapande, valen av maskor ger dig öppningar på hur du ska designa din parkbänk eller andra möbler för offentliga miljöer. Begränsa dig inte när du designar med sträckmetall. Släpp loss fantasin och skapa miljöriktiga och hållbara parkbänkar och andra möbler för offentliga miljöer.