Expanded metal

Tillverkning

Sträckmetall – så funkar det

Sträckmetall tillverkas genom stansning och sträckning i specialmaskiner, antingen från rulle eller formatplåt. Maskinerna skär och sträcker plåten så att det bildas ”maskor” som sitter ihop – utan skarvar! Tillverkningsprocessen innehåller inga svetsade knutar och inga vävda trådar vilket bidrar till sträckmetallens unika egenskaper. De vridna trådarna som uppstår efter sträckning ger en unik styrka åt materialet.
Av 1 m² plåt kan vi få ut 1-20 m² sträckmetall beroende på hur stor ”masköppning” och stegbredd du vill ha. För ”normal” sträckmetall är ytexpansionen 2-3 gånger. Jämfört med till exempel perforerad plåt, där skrotbortfallet kan vara 70-80 %, är sträckmetall extremt materialbesparande.
Vi tillverkar sträckmetall i flera material, huvudsakligen obehandlat stål och aluminium men även koppar, rostfritt stål, nickel och titan förekommer. Vi sträcker även polyeten med samma metod.
Om sträckmetallen planvalsas får den samma tjocklek som ursprungsplåten. Det kan vara bra ur estetiskt synvinkel eller på grund av utrymmesskäl. Resultatet blir dock en något lägre bärighet och försämrat halkskydd.
Vi kan också format- och figurklippa sträckmetallen enligt dina önskemål. Vi har lång erfarenhet av detta och maskinerna är anpassade för att klippa med hög kvalitet. Vi har också bra samarbete med flera underleverantörer som hjälper till med bockning, ramläggning eller ytbehandling.

Tillverkning av sträckmetall – steg för steg

Till vad och hur kan man använda sträckmetall?

Expandermetall i Ydre har arbetat med att sträcka olika metaller till olika dimensioner av maskor sedan 1972 och har stor och unik kompetens inom sträckmetall.
idag är företaget i tredje generationen och levererar sträckmetall till kunder i hela Sverige. Vi levererar även sträckmetall till industrier i Danmark, Norge och Finland. Vi exporterar även sträckmetall till länder inom hela EU där bland annat Tyskland, Grekland och Storbritannien finns och som köper sträckmetall från expandermetall i Ydre.När man är i tillverkningsindustrin kan det lätt bli så att man använder samma material år efter år utan att fundera på materialval till sina produkter. Sträckmetall är en produkt med många olika användningsområden och kan appliceras i många olika produkter och i lika många varianter. Att välja material till sin produkt man ska tillverka kan vara knepigt, frågorna är många och i många fall är svaren desto fler. Fördelar med att använda sträckmetall är främst att man eliminerar spill eftersom du inte klipper bort något material från själva råvaran i tillverkningsprocessen. Sträckmetall tillverkas genom att en maskin stansar ett snitt i godset och i samma stund sträcker den ut materialet och får då någonting som kallas för maskor eller som flera andra säger ett nät. Det ger heller inga skarvar vilket i sin tur ger en mekanisk och elektrisk stabilitet. Materialet har heller inga knutar som i sin tur ger mindre upphov till risk för sprickor.  Materialet är heller inte eldfängt samtidigt som det inte absorberar några vätskor vilket gör produkten lämplig att använda i maskinrum på både fordon, båtar och i fartyg. Behöver du ett bra och eldfast material att applicera i olika maskinrum passar sträckmetall alldeles utmärkt för detta ändamål. Materialet är billigt i förhållande till tex. perforerad plåt och är ofta förekommande inom fordonsindustrin både elektrokemiskt, men ock i många mekaniska lösningar såsom maskinrum och som applicerat på olika lastbärare.